Werkgeluk: wat is het en hoe stimuleer je het?

Werkgeluk: wat is het en hoe stimuleer je het?

Je hoort steeds vaker de term werkgeluk. Maar wat verstaan we hier nu precies onder? Wat vergroot het werkgeluk, en wat staat het juist in de weg? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen over werkgeluk lees je hieronder.

Hoe staat het met jouw werkgeluk?

Vrijwel elke werknemer heeft wel eens een slechte dag. Je ervaart het werk dan even als minder leuk, maar gedachten als ‘morgen gaat het vast beter’ of ‘dat heeft iedereen wel eens’ helpen je op de been te blijven. 

Het wordt anders wanneer je jouw werk structureel niet leuk vindt. Ga je vaak met tegenzin naar je werk? Kun je niet wachten tot de werkdag voorbij is, zodat je eindelijk naar huis kunt? Dat wordt het tijd om te onderzoeken hoe je jouw werkgeluk kunt vergroten. 

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk kent geen vast omlijnde definitie, maar het gaat om meer dan simpelweg leuk werk hebben. Het is een samenstelling van geluk, plezier en voldoening. Anders gezegd: dat je van werken wel eens moe wordt is normaal, maar er is sprake van werkgeluk als je meer energie en voldoening uit je werk haalt dan je erin stopt.

Belangrijke factoren die het werkgeluk stimuleren

Welke factoren werkgeluk positief beïnvloeden kan sterk verschillen. Per persoon, maar ook de omstandigheden kunnen enorm verschillen per bedrijf. Toch zijn er drie factoren die vrijwel altijd meespelen: 

  • Verantwoordelijkheid: zowel een gebrek als een teveel aan verantwoordelijkheid kan grote invloed hebben op je werkgeluk.
  • Zinvolheid: heb je het gevoel dat jouw aanwezigheid in het bedrijf zin heeft en verschil maakt? Voel je je een nummer, of een gewaardeerde kracht?
  • Ruimte voor groei: dit hoeft niet altijd een steil carrièrepad te betekenen, maar kan ook groei in je functie zijn: bijvoorbeeld regelmatig nieuwe uitdagingen of een cursus volgen. 

Andere factoren die vaak een rol spelen bij werkgeluk zijn bijvoorbeeld: 

  • Autonomie: in hoeverre bepaal je zelf hoe je werkdag er uitziet?
  • Kun je in jouw werk je sterke kanten en kwaliteiten benutten?
  • Verwachtingen: weet je wat je van jouw collega’s kan verwachten en andersom?
  • Een passend salaris.
  • De relatie met je leidinggevende.
  • Een veilige en prettige werkomgeving. 

Hoe dragen kantoren bij aan werkgeluk?

We gaan wat dieper in op een veilige en prettige werkomgeving. Anders gezegd: kunnen het gebouw waarin je werkt en je werkplek positief bijdragen aan jouw werkgeluk? Het korte antwoord daarop is: dat kan zeker. We noemen drie aspecten van de werkomgeving die van invloed kunnen zijn:

  • Architectuur: architecten houden steeds meer rekening met de invloed die hun ontwerp heeft op het welzijn van de gebruikers van een gebouw. De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) kiest bijvoorbeeld jaarlijks het ‘Gebouw van het jaar’ en daarbij kijken zij altijd naar hoe het gebouw bij kan dragen aan het geluksgevoel van de bewoners of gebruikers. Denk daarbij aan licht en ruimte, maar ook bijvoorbeeld ruimtes voor sport of ontspanning.
  • Inrichting: onderdelen van de inrichting van een gebouw, zoals frisse kleuren, prettige vloerbedekking, voldoende planten en ergonomisch meubilair kunnen enorm bijdragen aan werksfeer en werkgeluk. Iedereen is weer anders, dus het mooiste is als er iets te kiezen valt: de een heeft bijvoorbeeld graag veel prikkels om goed te kunnen werken, de ander wil juist rust en afzondering.
  • Techniek: moderne, slimme technologie kan een enorme bijdrage leveren aan werkgeluk. Een kantoor waar verlichting, luchtverversing, temperatuur en akoestiek goed in te regelen zijn, draagt enorm bij aan het werkgeluk. En daarbij ook aan de concentratie en productiviteit.

Andere factoren die werkgeluk kunnen beïnvloeden

Naast je eigen persoonlijkheid en omstandigheden, de inhoud van je werk en de werkomgeving, zijn er nog meer factoren die je werkgeluk kunnen vergroten. Een voorbeeld daarvan is de dienstverlening in het gebouw waar je werkt. Je denkt dan vaak als eerste aan de kantine. En inderdaad heeft een gezellige eetgelegenheid met veel en vooral gezonde keuzes zeker een positief effect. 

Daarnaast kun je denken aan een fitnessruimte op het werk, of een stilteruimte waar je kunt rusten, bidden of mediteren. Er zijn kantoren die nog veel meer services bieden, zoals een afhaalpunt voor pakketjes of een stomerij.

Werk jij aan je werkgeluk?

Zoals je ziet zijn er enorm veel factoren die van invloed kunnen zijn op werkgeluk. Op sommige daarvan heb je zelf geen of weinig invloed, maar op veel andere factoren juist wel. Het begint met bewustwording: wat voor cijfer geef jij je werkgeluk? 

Is dat cijfer een onvoldoende of vind je het te laag? Probeer dan te achterhalen waar hem dat in zit. Dat kan eenvoudig door bijvoorbeeld de punten onder ‘Wat zijn belangrijke factoren die het werkgeluk stimuleren’ stap voor stap voor jezelf na te lopen. Wie weet is het vergroten van jouw werkgeluk dichterbij dan je denkt.

Neem contact op

Waarom De Jong reclame?

✔ Zichtbaar betrokken

✔ Eerlijk en oprecht advies

✔ Maken in eigen werkplaats

✔ Doen wat we beloven

✔ Ruim 25 jaar ervaring

Recente berichten

Neem contact op!

We gaan graag met je in gesprek om te kijken hoe we jouw zichtbaarheid het best kunnen realiseren, daar worden we blij van.

Telefoon: (072) 566 92 23

Informatie: info@reclame-dejong.nl

De jong reclame

Laat je gegevens achter voor meer informatie.
















    *Dit formulier slaat je gegevens op zodat we contact met je op kunnen nemen. We zullen deze gegevens nooit delen met derden. Bekijk onze privacyverklaring om meer te lezen over de manier waarop we je gegevens opslaan.